Click Click

>

Thursday, November 14, 2013

Gambar Passport 2013..Latar Belakang Putih

I remember last time I've posted about "Pasport Untuk Bayi Anda" di SINI, back in year 2011, one of the requirement is 2 keping gambar terbaru berlatar belakang biru muda (berukuran 3.5x5sm) kan...but recently (not sure the exact effective date) Jabatan Imigresen Malaysia has change this requirement as it MUST be WHITE BACKGROUND. Sooo...as we need to make a passport for Emir & change Chempaka's passport's picture..we have taken new passport picture yesterday...

Chempaka & Emir's 2013 Passport Picture
NOTE :  
As per Imigresen requirement, parents boleh memohon untuk menukar gambar passport bayi sedia ada setelah bayi meningkat usia 2 tahun ke atas. (last time gambar passport Chempaka while she was 6/7 months..so its time to change..perhaps she's totally look different..tembunss..hikhik)

Actually punyalah payah nak amek gambar Chempaka as she could not remain still and focus to the camera (kekadang bahu senget, buat peace, mata pandang sinis2 & etc.) huhu..Bila baca requirement by imigeresen, requires that mata mesti terbuka n mulut mesti tertutup..barulaa faham kenapa Auntie Kedai Gambar tu bersungguh2 ulang tangkap balik gamba Chempaka sampai dapat pose yang rasa boleh lepas.,.(berpeluh jugak..huhu)

Nasib baik Emir rilex jerr..2 snap dah dapat...siap sengih lagi..hensemlaa gamba passport dia... :D

While as for me pon x dapat nk snap pic semalam as we need to wear BLACK / DARK color hijab (if bertudung) untuk tangkap gambar passport (as per Imigeresen requirement)

 Below is the current requirement based on the Imigeresen Website :-


1.2
Kepingan gambar bersaiz 35mm x 50mm berlatar belakang PUTIH tanpa bayang

2.Saiz wajah pembawa passport berukuran minima 25-30mm (50% - 60% ukuran ruang gambar mengikut ICAO)

3.Lebihan ruang di antara kepala dan hujung kepingan gambar berukuran 10mm

4.Lebihan ruang antara dagu dengan hujung bawah kepingan gambar berukuran 10mm

5.Pakaian berwarna gelap serta menutupi bahu dan dada

6.Tiga suku profil tidak dibenarkan

7.Pemohon memandang tepat ke arah kamera

8.Mata perlu dalam keadaan terbuka dan mulut tertutup

9.Rambut tidak melindungi wajah

10.Tidak menutupi dahi bagi yang memakai tudung

4 comments:

Cik Hazz said...

Haa, aku igt korang nak buat passport mana? Hahaha.. Requirements baru eh? Hana buat Nov lepas masih background biru. Huhu..

Emir hensem lah! :)

dazzleliciousmummy said...

Cik Hazz : Ituler pasai..klu Nov lps still biru..maybe baru sgt2 ler kot..huhu..

Liza Yati said...

RUpanya dan ada baby baru la. Now I know. How time flies~

dazzleliciousmummy said...

Liza : heheh..cepatkan masa berlalu..liza pon dh ada baby baru kn?