Click Click

>

Tuesday, December 24, 2013

Playtime @ Rekazone, IOI Mall Puchong

Pernah x uolls bawak anak2 main kat REKAZONE @ IOI Mall Puchong?? Kitorng pernah pegi last time, macam best jugaklaa especially for kids yang besar2 Chempaka..masa kitorng pegi tu Emir still baby2 lagi..rasa dlm 3-4 months..sebab nak spent masa lama sket and lepak2, sebab tu kami pilih lepak @ Rekazone...Chempaka boleh main puas2 plus kitorang n baby just lepak2 n chillex kat sana..

Fees : RM20.00 / kids..(unlimited hours)
Mesti bawak stokin sendiri yerr...termasuk parent pon mesti pakai stokin..

For us, this kind of place agak berbaloi kalau uolls boleh lepak lama2 kt sini, bagi anak2 main lama2..at least 2 jam...klu setakat 15-30 minit, for RM20.00 macam x berfaedah je..hihi..banyak jugak equipment kat sini..nak cerite pon agak susah diterangkan..layan jer laa pic2 yang sempat di snap oleh kami..

Overall kitorng puas hati jugaklaa as Chempaka memang seems having a great time! Emir yang still need his beauty sleep (at that time) pon macam relax sket sebab surrounding agak senyapss sepi..hehe.. Plus orang x ramai unlike banyak indoor playground yang lain..budak2 besar yang berlarian dengan ganas and selamberr langgar anak kite sampai terjatuh..pastu wat muka x bersalah..huhuhu (seriiauuu mak!)...equipment pon still dalam keadaan yang sangat baik..okeeeylah!


~ Ada pondok2 comel..tapi ni 2 storey hokey.. ~


~ Ni area paling best kot.,.main tembak2 bola..parent pon boleh join skali ~   
~ Ball's Pool..ni mmg all time feveret dia ~
 
~ Vrroommmm ~



~ Hubby Chillex! Boleh nampak spacenye agak luas ~
~ Megablocks ~
 
~ Nyenyak tidoo abammm? ;p ~
 
~ Close-up sket! ~





Tuesday, December 17, 2013

Murah Sangat Murah @ Big Bad Wolf 2013, MIECC

The Phenomenal Event ~ BBW

BIG BAD WOLF! (BBW)...Padan sungguh dengan namanyee, memang banyak orang yang akan transform jadi Bad Wold during this event...Selepas beberapa kali penganjurannya di MIECC, this is the 1st time me & hubs pergi membuat lawatan tapak....Tahun lepas memang banyak tengok our circle of friends hupload pic @ facebook hupdate on betapa best & murahnyee buku2 di sini..tapi idokler kitorng pegi sbb xtau ia adalah BENAR2 MURAH & BERBALOI...


~ Offered price as per BBW's official website - general fiction - RM50 jadi RM8..sape x nangesss oiii! ~
This year bile my hubs forward me the link of the BBW's website (Kat Sini), n bile kite scrolllll je nampak price2 yang di slash2 kan dan appear plak price baru yang 70%-95% discounts, terus mak jadi x keruannn!!...huhuuhu...tengok plak list of books adalah buku2 yg up to date, bukan stock buku lama yg page dalamnye dah kuning2 and tulisan italic senget ala2 buku zaman kolonial..menyebabkan mmg bertekad untuk chekidout betapa hebatnye event yang menjadi sebutan ramai ini...btol ke as its tagline "THE WORLD'S BIGGEST BOOK SALE"!

~ 0.001% buku yang available @ kids section !
Most of people say the perfect time to go is about 3.00-4.00 A.M, sebab time ni kurang bersesak dengan orang (yepp..its A.M) tapi timing nye memanglaa sangat x perfect untuk weols yg beranak kecik..My hubs put a planned that we will go on Saturday morning @ 14.12.2013 and depart from home around 6.00a.m..reach there 6.30 a.m or latest before 7.00 a.m. Plan memula nak pergi dating ber2, but at the end, korng angkut jugak semua..kesian plak tengok diorg kene tinggal..luckily managed to get there before 7.00 a.m, to be precise 6.45a.m.. my hubs agak confident that orang masih x ramai, hall maybe agak sunyi...tapi surprisingly, kete memang dah banyak berpusu2 masuk ke parking and yang dah parking static pon banyak juge...Hambboiihh...wolfie2 ni semua x tidoqqq kaa?!

~ Approaching the parking gate...Parking rate rm3 hengget klu x silap ~
As we enter to the hall, orang kat dalam memang dah ramai..muka masing2 x keruan tengok buku2 yang banyak sekali depan mata..Huhuhu..But as the hall is VERY BIG n LUAS, jadi rasa x cramp sangat tempat tu, agak selesa I could say as the air-conditioning works prefectly..and untuk yang bawak stroller, at that particular time, for me its ok lagi...could say quit comfortable as ada ruang yang cukup luas...Buku2 dah disusun and dilabel according to its genre, (general fiction, cookery, biography, graphic, architecture, kids,etc) make it easier for us to find any books according to our preference. Me definitely heading to general fiction section, while hubby maybe searching around for golf, travelling or photography books and we end-up meeting at kids section searching books together for lil one.

~ Pose upon entrance..nampak x nampak x manoosiaa2 iteew? Bear in mind this is around 6.50a.m ~

~ Berkilo-kilo bukusss..yumsss ~
~ For golfers ~

As conclusion all I could say bout BBW, is CHEAP, UNBELIEVABLE, LOTS OF BOOKS, REALLY WORTH TO GO, COULD NOT MISS IT! (pahammmm kann apa maksudnye..sangat besttt ler tuh!)..This is the best deal so far we encountered, memang mana2 sale x boleh beat laa price kat sini!! Definitely will transform to wolfie again next yearr...!!

~ Antara our catch for kids.. ~
~ 1st timer catch..seb baek undercontrol..anak2 yang start meragam sebagai penyelamay..ehehe~
~ Happy faces ~
~Click2 before balik..alaaaa..sian my hubby x nampak wajahnyee di sini..huhu ~






Wednesday, December 11, 2013

Mi Kari Lemak Berkrim @ BV Cafe & Catering Ampang Park

Hari ni feeling2 nak post pasal port makan..

If uolls keje area Jalan Tun Razak / KLCC, mesti slalu buat lawatan tapak to AMPANG PARK (AP)..(yess..tempat yg sangat nostalgiakann)..klu zaman mama babah kite dulu, sure AP ni tempat yg sangat "IN" masa tu..ehehe..tp macam saya, AP mmg dekat di hati, best jugak cuci2 mata kt sini, banyak kedai baju2 kurung & hijabss..mostly muslimah attire byk kt sini..(dari yang simple mimple kepada yang bling2)...Walaupon regenye mebi lebih mahal sket compared ngan Jalan TAR or tempat lain..

So, disebabkan saya ke sini slalunya lunch time, mesti nk cari tempat makan yang SEDAP + CEPAT = SEPAT.. ;p ..jadi masa yang kekunun di jimatkan dapat di gunakan untuk mencuci mata2 kami (Haiilaa wanita!..ahakss)

Salah 1 stall faveret saya & kengkawan adalah BV CAFE & CATERING.. located betol kt sebelah escalator bahagian tengah2 tingkat bawah AP..

~ Inilaaa kedainya...bawah escalator..pakcik baju belang tu owner dia ~

Kat kedai ni kelebihannye foodnye adalah cepat..sebab dah pre-cook..dan ada set lunch..food + drinks = RM 9.90 (kira affordable for me..)
 

Menu kedai ni agak banyak juga..ada Nasi Lemak Kari Ayam, Beef Rendang, Green Curry Chicken, Assa, Pedas, Soto Ayam, Mi Kari dll...

~ The Menu ~

As for me, saya sangat suke Curry Mee / Mi Kari nye yang lemak berkrim dan juga Assam Laksa...mmg terangkat!!! Antara lain yang my friend pernah cuba and dia katakan sedap adalah Soto Ayam & Nasi Lemak Green Curry Chicken...

~ Curry Mee Lemak Berkrim..yummeh! ~
~ Nasi Lemak Green Curry Chicken,,,Not Bad! ~
~ Mihun Soto ~


Tp saya x recommend diorngnye pasta..rasa cam biasa2 sahaja...x berapa umphh la..maybe saja untuk memvariasikan their menu but obviously not in their expertisee,..huhu..



~ Black Pepper Beef Ball Spaghetti..rupa bley tahan laa tapi ~

Wednesday, December 4, 2013

Cuba . Try . Test . Brightstarts Bounce Bounce Activity Center

~ Brightstarts Bounce Bounce Activity Center..Official photos from brightstarts website ~
  Few weeks back we went to Toy's R Us @ Ikano and kind of attract to this "BOUNCE BOUNCE ACTIVITY CENTER by BRIGHTSTARTS...and it's AWARD WINNING activity center! (x caye cer tanya Makcik Google k) So saja2 cuba jaya letak Emir kat dalam..just seronok2 sebab nampak best...

~ The key features..(sorry for the kelammss pic) ~

Size : 28" (W) x 6.5"(D) x 23.5"(H)
On the size wise, to me OK..sebab dia x besar sangat and x jugak kecik sangat, for size macam Emir (approx. 8-9kg baby), nampak it fit nicely...xde laaa nampak dia terloboshhh di dalam itu..rasa smaller baby pon should be fine sebab nampak diameter of the seat x besar sgt and the height pon x tinggi sangat..

~ Fits Emir nicely..seronokk yerr nak! ~
 Mobility
Seat boleh pusing 360deg..so babies boleh pusing keliling the activity center for them to reach all the toys around the activity center..cuma pergerakan terhad di situ, sesuai ler bagi parents yg intent to put the baby inside and engage them with the toys around the activity center..macam rasa secured pon ada sebab baby x bergerak and static location at where we put them. 

~ Ralit nampak yer Abamm Kecik ~
Excercise
Babies could jump2 on the activity center as there is kind of bungee platform for the babies to bouncee..cute..! The platform could be adjusted to 3 height level so that this bouncing gym could grow with the babies....Babies boleh exercise and kuatkan kaki by bounce2 on this activity center...macaam cumil kann,.,huhu...

Toys & Color
Warna2 ceria yang sangat menareks! Green, Yellow, Blue & Orange..nice combination & attractive..Through our  observation, 5 toys are around the activity center..Babies will need to move around in order to reach each toys. Most of toys are rattle type..Emir nampak excited..tp still tetap nak masukkan ke dalam mulut..huhuhu..But for me, 5 toys rattle type still macam nampak this activity center agak kosong...think should be more toys (maybe saya tamak haloba!! hihihihi), yang lebih canggih (ada bunyi2, lampu2 yang berwarna warni and educative sket) rather than a rattle..sebab takut the babies akan cepat rasa bosan,,huhu..

~ Brightful color makes me want tu Yumssss..huhu ~

Price : RM399.90...

~ Price Tag ~
 Age : 4 months & up
Capacity : Up to 11kg Babies

Rasanya klu parents plan to purchase this, better beli awal2..since baby 4 months, baru berbaloi-baloi sebab agak lama boleh pakai, maximized the usage (kan saya sudah bilang saya tamak haloba!!ehehe) ..like our case, as Emir pun dh hampir mencapai 9kg, agak rugi coz it could just hold till 11kg..

Enjoys the video k

video

Tuesday, December 3, 2013

Weaning from Pacifier / Cerai Puting ~ In Memories

~ Pic pembuka bicara (chewah!)..in her early days ~
Officially Chempaka weaned from her Pacifier @ 2 1/2 yo (exact date x berape nk hengat)..At first mmg risau macam mana kalau we failed wean her-off from the pacifier,,time tu terbayang my lil Chempaka, rambut curly2 ikat 2..pakai uniform tadika yg cute..tp pakai pacifier!! Zuuppppp....jatuhhh sahammm...huhu..

So, then we decided that we MUST try to wean her-off...Masa tu, as we remember, dia still stay at nursery..so normally dia dengan pacifier tu after we fetched her from the nursery..naik kereta jer, for sure dia mintak ktorng her pacifier..bukan x pernah cakap "x bawak or xde or xtau letak mana" tapi for sure dia tau kat mana ktong simpan pacifier dia..biasanya dalam poket misteri dlm nursery bag dia..huhuhu..cuma dia bukan jenis yang 24/7 pacifier lekat kt mulut..ada cuma sekejap2..tp sure nk ada di pandangan matanyerr..eheh..so we thought dis might be easier...

~ Masa baby2 ni cumil jer mulut sumbat dengan pacifier..if skrg??? Could not imagine..eheh ~
Buat malam permulaan, me & hubs try to put some salt on the pacifier..Why Salt??!! hahahahah...funny eh..sbb ramai advice esp the org2 tua letak bende2 pahit or rasa pelik..as sireh, gambir or etc..manaaalaa rumah Makcik Minah adoo semua tu..so fastest solution untuk menimbulkan rasa kurang sedap adalah garam..hahah...then at night bila nk tidur, as usual she source for her pacifier,,weolss ngn saspens waiting for her reaction when she put the pacifier inside her mouth..dengan harapan dia cakap "Tak Cedap" and buang terus the pacifier..TAPIIIII...harapan tinggal harapan..dengan muka selamber jer dia Ngappp and seperti tiada apa2 berlaku..Danggggg..FAILEDD...!!

Then few nights after that, ktorng saja2 test slow talk dengan dia..just cakap.."Eiiii..utinggg usyuuklaaa (puting busukklaa)..xmo hisap k" then dia plak macam menyetujui jer during that time..so cepat2 weolss sorok..so pengembaraan tanpa pacifier start for the 1st night..Jeng jeng jeng..ada jugak dia hint2 mintak but then we just consistently ckp bende yang sama "Uting Ucuk"..1st night rengek2 about 15-30 mins kot..pastu berjaya tido..

~ Masa tidur yg indah..throwback namanye ~
The next day & following night bende yang sama..bila dia hint2 nk pacifier, ulang lagi bende yang sama..cuma duration untuk rengekan akan berkurangan dari hari2 sebelumnye..cukup 3 hari dia dah tau dah..dh x cari sangat dah,,,BERJAYA!!..yeay!..Kesimpulannya :-

1) Kene Konsistent
2) Cekal hati..jangan mudah kalah dengan rengekan anak
3) Buang rasa kesian tgk anak
4) JANGAN GIVE-UP (paling penting)
5) Kreatif..(hihi..kene try & error beberapa method..tapi Mak ni x pongg..)
6) Rasanya kene start awal..lagi lama kita tunggu untuk weaning lg susah (ni ikot advice doctor lerr)

~ Dah besar sket ni..probably 6-7 months ~
Tp afterall, my point of view is Allah has made it easy for us..Alhamdulillah..sebabnye nasib baik dia x merengek2 yang extreme, gulung2 atas lantai + meraung..klu ini terjadi, rasanya 99% weolss angkat tangan..huhuhu


~ Dalam kenangan..pacifier pun smp Aussie tau..~
Notes : Writing this post and look back on the older pictures, makes me realize how times flies sooo fast!! Chempaka is big gurl and a kakakss to Emir now..a bit bossy, cheeky & caring kakak if I could describe her..kind miss her baby time though..

~ Our 2 lil angel..luv u much! ~
As Emir, learn from our mistake & sebab dah ada experience, manage tak pakai pacifier untuk dia!! Yeayy!! Cabaran tetap ada, as masa dia umur 2-3 months, time dia banyak menyusu and kind of macam asek nk ngempeng..the attempt of giving him the pacifier also have cross our mind but cecepat REJECT the idea and bertahan!! Just nurse him whenever he wants! Alhamdulillah, dia pon nampak pandai to sooth himself by hisap jari..mujur habit hisap jari pon x lekat..coz everytime dia masukkan jari dalam mulut, if we are around, we just tarik jari dia keluar..xmo bg dia carried away by the habit...

~Step by step to take-off my mittens and ngappp my tiny precious finger~

~ Close-up view..in action ~

Monday, December 2, 2013

18k Viewers for Parody "Macam Cantik" Chempaka

Remember that "Parody Macam Cantik Je Macam Comel Je" Chempaka's version that I've posted on You Tube.. "KLIK SINI"?? Then...I just found that her video also being shared / uploaded by this guy "KARTUN TERBAIK" (Boleh View Sini)...And guess what?? Till this moment, di saat jari jemariku menari-nari di atas keyboard ini, dah ada 18,161 viewers!!..uhuhu...boleh di banggakan..hihihi...adakah boleh mencapai 20k viewerss soon?? Mari kita nantikann...ehehe

~ Ada gak yang sudi tengok yer..~