Click Click

>

Wednesday, April 13, 2011

Teething Rail for Cots & Highchairs @ IKEA

Pernah menghadapi masalah baby slalu menggigit baby cot rail??? Chempaka mmg saaangatt suka menggigit rail smp ada meninggalkan kesan2 gigitan di situ...huhuhu..risaunya takut serpihan2 kayu dari kesan gigitan dia tu masuk ke mulut n risau juga gigi dia rosak..huhuhu...soooooo...solutionnya mr husband beli kan TEETHING RAIL FOR COTS @ IKEA on last weekend....sekarang Chempaka tidakkkk boleh menggigit lagi..ehehe...it made of plastic and protect the cot's rail from children biting...the length is 120cm...just fit to our baby cot since our baby cot also bought from IKEA...huhuhu..so, before purchase, better measure the length of you cot rail...!! The price is RM 19.90 / pcs...

Here it isss..................

~ Teething Rail for Cots ~

Kebetulan dah sampai IKEA, kitorang pon decide beli HIGHCHAIR untuk Chempaka since dia dah boleh duduk sendiri...(ibu yg seperti biasa terlebih excited...ehehe)..senang nk bagi dia makan disamping tu nak train dia utk behave masa makan (Insyaallah)..coz pernah terbaca somewhere ari tu (x ingat dekat mana)....antara cara untuk disiplinkan anak waktu makan ialah :-
  • make them know is a feeding time..
  • biasakan dia dengan meja makan..paling baik makan sekali time kita makan
  • bagitahu dia berulang kali yang waktu makan kene makan elok2....
  • make d feeding time is a enjoyable moment..(penting)..maybe bley cakap2..acah2 dia..ckp yg food tu sgttt sedap..
  • biar dia nampak kita pon makan dengan sedapp..(sbb kita adala contoh terbaek mereka..dia biasanya akan meniru behavior kita)
Maybe ada orang kata baby kecik lagi, bukan dia tahu apa2 pon..biar laa dia nak main, klu x dia xmo makan...tapi kita kene ingat yang apa2 pon kene mula dari dia kecil..klu x mula, dia akan terbiasa n bila kita nak start mungkin dah lewat...otak bayi umpama "sponge"..ia akan menyerapppp sebanyak mana maklumat / knowledge yg dia lihat & sekeliling dia..so, its d best time to start everything....(merapuu panjang plak..huhu)..saya pon sedang & akan mencuba tips2 di atas dengan harapan kita akan dapat hasil yg terbaik...insyaallahh...huhu....

So ANTILOP HIGHCHAIR IKEA ni rasanya paling famous amongst momster..eheheh...byk jugak tempat makan yg pakai dis high chair..sebabnya harganyaa yg agak rendah compared dengan others..(tapi x bley bandingkan features dia laa..suree berbezaa..huhu..) tapi for just to fit its purpose...ini maybe antara choice terbaek..senang di cuci juga sebab made from plastic...1 yg maybe disadvantage dia, ialah..agak besar (x bley dilipat)..so makan space untuk di simpan..and xde tempat letak kaki..so kaki bb akan "hanging" ke bawah..

~ RM15.00~
~RM49.00~

~RM69.00~
~On d same Highchair @ Ayam Penyet~


Yang lain, layan laaa pic budahh theeecik Chempaka ni kt IKEA...

~ Rest kat 1 toddler bed..ehe~

~ Bip tu untuk air liur yg meleleh..;p~

~Saspens tgk boboy nih asyik dtg dekat dgn Chempaka..~


Tuesday, April 12, 2011

Twins 1st Birthday Party!!

~ Happy Birthday Amani & Adriana ~

 2nd post of the day...Actually want to post this since yesterday, but terbantut gara2 Nuff's Posting pagi tadi.. ;p.. So, another 1st year birthday celebration!! Dis time is TWINS birthday..double celebration..."HAPPY 1ST BIRTHDAY 2 DOUBLE ALEEYA!! Daughter of my BFF..Ayu & Ochee @ Puchong...Meriahhh..ramai2 baby & kids ari tu..riuh kesana sini...Dah lama x jumpa twins Amani & Adriana...dah besarrrr dah..How time fly soooo fastt!!

The setting was nice...decorate with the banner, lots of ballooonsss with the wall paper background, just blended perfectly!! Sweet with d pinkisshh element on d balloonsss...d twins pon dah di dress-up nicely by her mummy...SOOoOOO CUTEE!! ehehe..1 look like d mummy (Amani-kakak) & d other 1 look like daddy (Adriana-adik)..SANGATTT UNIK!!!

And ada a looott of d twins pictures from their early days decorated & framed around d house..NICE..

~ Chempaka wit d twins ~
  Mmg susah rupanya nak snap pic babies ni together2..above is d best shot i have..huhuhu..
 
~ Singing & Blow Candle Time ~

~ Chempaka wif Abah ~

Almost of the babies & kids was enjoying d balloonns termasuklaaa si kenit Chempaka....ehehe..sgt excited plak dia dapat main balloon nih....view dis video..

video


~ Enjoying Ballooon Moment ~


~ BB Q wuz ere 2! ~

~ Party Party ~
Tapiiii for me.I really2 loveee d cake...RED VELVET CAKE!!. Yummmyyy sungguhh..huhu..(rugi makan sikit jer ari tu..huhu..)..Xtau nk describe d taste rasa macam mana..yg tau ada rasa butter but d X-Factor maybe d Cream Cheese Topping..lets view the recipe here.. Sebenarnya dulu ada view @ blog  MAMA SHILA pasal RVC ni, dah mmg laa terliur....ehehe..sedikit caption dr blog tersebut (Babe, aku pinjam..ehehe).

.
By definition, 
Red Velvet Cupcakes are rich chocolate cupcakes
They are called red velvet due to their distinctive rich red color
Originally, cocoa used to be a lighter shade and what gave red velvet cupcakes their unique color was a chemical reaction of unprocessed cocoa with the acid in the buttermilk.  Definition from google
Sooooo..next birthday party..bley order dis cake k!!!..hauhuahu....

Nuffnang Dah Mula Berhasil!!

Once I open my Nuff account dis morning, got really excited and x sabar nk wat post pasal NUFFNANG...ehehe..nampaknye 3 bulan blogging & register with Nuff, hasilnye sedikit sebanyak dah nampak...walaupon baru sikit & dapat CPC (Campaign) advert jerr...Next, harap2 Nuff bley laa bagi CPM kat sayaaaa pulak yer..ehehehehh..sedikit about CPC & CPM...

CPC : Adalah advert yg berbasekan Cost per Click. Maksudnye kita akan dapat earning base on berapa banyak visitor click kat iklan yang disiarkan di blog kite tuh..(harap2 kengkawan sudilaa menolong sy menabung..eheheh..)..slalunyaa utk traffik yg biasa2 mcm sy nih, nuff hanya akan bg CPC jerr..huhu

CPM : Adalah advert yang berbasekan Cost per Impression. Ia tidak bergantung pada berapa banyak click pada advert tersebut. Earning boleh diperolehi hanya bergantung kepada berapa banyak trafik / readers yg view blog kita pada masa sesuatu advert tu disiarkannn..(ni daily traffic mesti kene tinggi..huh...)

Saya pon budak baru belajar..buah chempelaaa di luattt pagaaa...so, xmo citer banyak2..mebi bley refer otai2 blogger yg lain mcm eyriqazz, puan bee & ramaiii lagi...

Walaupon income baru sikit (pjg lg jln nk cash out ni), sy sgtt sukee tengok list2 campaign yg mula tersenarai...ehehehhe...start kene perah idea 4 quality content in my blog!!...ehehe...mula2 mcm2 xde ape2 faedah pon register dgn nuff ni (acc asyik RM0.00 jerr..) tp lepas bace tips2 otai..1st skali tukar setting dekat ADS PERERENCE...pilih laa Show Global CPC/CPA ads..mula membuahkan hasill...lepas tuh slalu2 update survey....and yg penting rajin2 update blog..target to Malaysian reader (at least 80% from total reader) sbb target advertisor Nuff adalah Malaysian buyer....(tapiii sy sgt sukee tgk flag dr lain2 country appear kt Feedjit sy!!..ehehe).dannn yang paling penting...remain status Glitterati..maksudnyee tidak register dengan mana2 blog advertising engine yg lain yg menjadi competitor Nuffnang..cth spt Advertlets..

Mariii kita tengok siapaaa yang kenaaa........hehehehe

Monday, April 11, 2011

Contest Si Manjaku Comot Tapi Comel by SayangkuZie

Hari ni BW dekat blog Hanin (tengok2 klu result GA dah kluar..eehhe..harap2 ada rezeki chempaka)..ternampak plak 1 GA yang di anjurkan oleh SayangkuZie, macaamm best jer..join jer laa walaupon ari ni last date,...mana tau untuk sabut timbul..ehehhe..tajuk nyaaa ialaaahh




Untuk syarat2 penyertaan dan kepada sesiapa yang berminat untuk join, mari kita click SINI  yer. Tarikh tutup telah dipercepatkan kepada hari ni 11 April 2011 (sempat lagi before midnight)..eheheh
 Soooo, setelaah mummy Chempaka belek2 gamba yang sesuai, pic yang akan di pertaruhhkan ialah :-

















Nama Anak : Chempaka Marissa Mohd Fahmi
Umur : 8 bulan 
Nama Mummy : Mardiana Zulkafli


Sukeee sangat session photography MOMOT nih...ehehe...credit goes to Mr. Husband for d great catch!! hehe...maybe ada yg ingat hari tu pon dah ada post pic Chempaka time ni...so, yg ni amek different pose plak from Chempaka...ehehhe..

Marilaaaa (Tag 3 orang)...join

Friday, April 8, 2011

Sedikit Tentang PNEUMOCOCCAL VACCINATION



 Apakah itu PNEUMOCOCCAL VACCINE??? It was highly recommended nowadays by most pedic for us to take the vaccination on our babies.....and I believe dah ramai parent yang kat luar sana pon dah ada awareness on this vaccination...tapiii..adakah kita amekkk kisah dengannn information yg kita dapat??? Me, just want to share some info of the above vaccine....

WHAT / APA
Pneumococcal infection can caused worst childhood diseases which associated with lung infection, ear infection, blood infection daannn juga brain infection (meningitis). Ia disebabkan oleh bacteria yang dipanggil "Streptococcus Pneumoniae" yang hidup di dalam saluran mukus di hidung dan di belakang tekak. Apabila bakteria tersebut telah berkumpul dalam suatu kuantiti yang cukup, ia boley menyebabkan infection kat respiratory tract, middle ear, atau sinus cavities. Serious Infection boleh membawa MAUT kepada baby / kanak2..

HOW / BAGAIMANA???
Macam mana ia merebak??? Ia merebak hanya melalui udara (air borne type), close contact dan melalui bersin & batuk. Kemudian akan menyebabkan gejala seperti meningitis dan pneumonia dalam beberapa hari selepas jangkitan...Ia juga boleh menyebabkan serious ear infection kepada kanak2.

WHO / SIAPA & WHEN / BILA???
 Who are the recommended to take those vaccine?? Of courseee infant and baby. Disarankan untuk ambil injection at below ages :-
  • At 2 months
  • At 4 months
  • At 6 months
  • Between 12 and 15 months
Total ada 4 injection. Tetapi, bilangan injection yg perlu di ambil adalah bergantung kepada seberapa cepat baby kita mendapatkan injection tersebut..Contohnya, klu baby tu mula ambil injection tu pada umur 2 bulan, dia akan memerlukan 4 injection untuk completekan vaccine tersebut...tapi klu dia mula injection pada umur 1 tahun, dia hanya memerlukan 2 injection....sebabnye by the time dia membesar, badan bb tuh dah develop antibody dia sendiri...

Tapi daripada rata2 pendapat yg saya dengar, if we sent our baby to the nursery / taska in her/him early years, better start the vaccination early..!! Sebab dia lebih terdedah dengan ramai baby2 & kanak2 yg lain dan meningkatkan potensi jangkitan. Chempaka baru start ambil injection on her 7 months ari tu,,..so jumlah injection yg dia kene ambil adalah 3 injection. Next injection will be on May...


WHERE / DI MANA??
 Injection ni sekarang boleh di dapati di kebanyakan hospital / klinik swasta...x sure whether government hospital / klinik kesihatan ada sediakan perkhidmatan ni ker x...rasanya mesti ada..(tolong bagitahu sy yer!!) Range price dia adalah bergantung kepada charge sesebuah hospital tersebut..klu x salah antara RM200.00 - RM250.00 / injection. 

Chempaka take her injection dekat Columbia Asia Hospital Puchong, with Dr. Cheok Sui Ann (doc yang sangat slim, stylo & comey even dah ada 3 anak...eheh)..Price dia quote at RM 220.00 / injection...So tentang pricing nih, boley laa parent2 buat survey dulu and decide ikot kemampuan & citarasa masing2...


SIDE EFFECT...
Side effect after injection ni maybe your baby will have
  • Some swelling and redness at the injection site 
  • A mild fever
  • slightly raised temperature
  • irritability
  • sickness
  • diarrhea 
  • loss of appetite
Untuk mengelakkan demam, our pedic advice bagi ubat demam immediately after d injection..so hari tu alhamdulillah, Chempaka x demam....and symptom2 lain di atas pon mcm xde yg obvious...Bab swelling tu just tuam jer tempat injection tu untuk kurangkn bengkak / biar dia baikk sendiri....



Note : Information di atas adalah hasil carian / search maklumat oleh diriku yg bukan pedic / doctor. Mungkin terjadi ketidaktepatan fakta...sekian harap maklum...

Wednesday, April 6, 2011

Sesame Street Theme : 1st Year Birthday Bash

Hari nii nak wat posting kurang kata2...lebey pada gamba..."Let the Picture Tells the Story"...hahaha...Recap on 1st Birthday Party Chempaka's attending...BABY Q's 1st YEAR BIRTHDAY...hosted by AWYN..Birthday party nye back in December hari tu...sekarang bulan 4, rasanya blom lambat saangatt lagi laaa nk upload yer (since bannernye pon masih tergantung kt depan umah time kami melawat last weekend)..eheheh..Masa ni Chempaka baru 5 months old...ehehe..x berapa lasak lagiii....

THEME : SESAME STREET

~ Birthday Boy wif Mummy & Daddy ~

~Us..Mana Abah???~
DECO sgt ,menarekkkkk, ceria & colourfulll...ehehhe......!! 

~ Cute Q's on d Banner!! ~
~ Ballooonssss ~

~ Tagged with Sesame's Sticker / Label ~

FOOD : Ada 2 counter - 1 for kids (cth : muffins, choc dipped marshmallow, nugget, sushi, sosej, cookies, sweets, etc.) & 1 for adults (x berapaaa ingat laa awyn..huhu..ada laksa johor, spaghetti..bla..bla..!!)...Makanann mmg banyakkk variety!!..sgtt sedaapppp especially d homemade sushi (I lioookee!!)


~ D CAKE ~
~ Kiddies Food Counter ~


~ Jar of Cookies, Nuggets, BB Bites ~
~ Choc Dipped Marshmallows ~
~ Mini Cuppies ~
 
~ Homemade Sushi - Buatan Malaysia ~
 X-tra : Ada Piñata...dalam nyee ada sweets & candy kot utk kanak2 ribena..so, biasanya Piñata nih akan di gantungkan & kiddos yg beramai2 tu akan pukul Piñata tuh dgn stick (disediakan) smp Piñata tu "pecah perut" & all d sweets & candy tu bertaburan.."Candy Rain"...eheheh.. tp masa Piñata Momento Chempaka dah balikkk...sgt sayangggg..tahunnn depan watt lagiii k..kali ni Chempaka bley involve skali!! Piñata yg Awyn order ni ELMO...sgt laaaaaaaaaa cute!!!

~ Chempaka wif Piñata ~
 
Interesting concept & idea for you to try for your kiddo's upcoming birthday...preparation of this party you may refer HERE (Awyn..kot2 ada chance kita jadi Party Consultant / Planner..eheh)..



Monday, April 4, 2011

Pureen Warehouse Sale




Ada experience going to any warehouse sale????? Sure ramai yg penah pergi kn...Now, want to share experience regarding this PUREEN WAREHOUSE SALE..(since its coming back!!)...hehhe... Dulu warehouse Pureen ni, me pegi time 7 months pregnant..perot mmg sudah agak boyot time tu...We reach there around 9.30 a.m...We thought we are the "Early Birdiess" (bangun since pukul 7...siap2 nk pegi ni)...@ the advertisement dia time open for public is 10.00 a.m....Tapi yang memeranjatkaaannn......orang dah ramai n sangat laaa packkk....kesiann to my parent especially my mom yg terpaksa bersesakk jugak dgn kami..ehehe...after tunggu dapat bakul...ktorng trus head to clothing section..MAKKK AII...lagiii sesaaaakkk..mmg nmpak orng jer...Price mmg sangattt  MURAHHHH...to us yg expecting newborn and mmg nk beli banyak baju basahan mmg sgt berbaloiiii....sooo, our strategy, amek jerrrr ape yg nampak...ehehe...dapat jugaklaaa dlm 20 pasang (sluar, baju & dress...since dah tau bb gurl,,so beli jer laa dress..ehhe)...lagi yg patot anda borong di sini :-

1) Baju2 basahan.....(Sluar bley dpt dlm RM3, Baju sepasang yg cantekk dlm RM8)
2) Socks, Mitten & Bootiesss, Baby Shoeesss
3) Baby Toiletriesss...(Sabun, Syampoo, Bedak, Toothpaste, Toothbruss mmg murah)
4) Detergent...
5) Baby Food (Kene tgk btol2 expiry date before purchasee..)
6) Others (Berus baby, BB Comforter set,.....)
7) Pamperss - hmmm..yg ni depend to sesiapa yg rasa worth to invest..dulu ktorng beli pek Economy, Basic & Dry 5..price start dari berbelass sen kot (x berapa ingat) sekeping..tapi for me..klu nk beli pon mebi ambil yg Dry 5 / Basic..pakai utk siang..sbb yg ekonomi tu sangatt laaa nipisss..and mebi to baby who have sensitive skin, agak x sesuaaiii..nnt ada rashes + kene beli ubat...dah x save kann,...lagipun bila nipis kekerapan utk menukar diapers ni tinggi, at the end of the day, lagi jimat guna diapers lain yg walaupun harganye RM0.40 / sekeping, tp boley tahan 4-5 jam..BUT for newborn, bagus beli yg murah jugak..sbb bb slalu "Poo Poo" and nak tak nak slalu jugak kene tuka,,,(So, terpulang pada pilihan masing2)....
 
But sekarang the system is improving...Dulu kene beratur berjam nk bayar, sekarang dgr cerita, kaunter dah bertambah...Me also thinking of going back there again...klu xde ape2 plan...bley beli baju basahan lagi for bb Chempaka..pegi nursery comey sket...eheheh....Soooo tips utk pegi this warehouse sale....

1) Datangggg Awall!!! (X sure whether this time dia bagi lagi ke tak masuk before 10 a.m..last time my hubby pegi, even awal, still kene tunggu smp pkl 10 a.m..huhu,..hanya Pureen kroni yg bley msk awal...)
2) JGN BAWAK BB / ANAK KECIL (pentingg!!jgn laa bawak stroller kt dlm tuh...tempat mmg sgt sempit..kesian kt bb, & kesian jugak to other customerr...kene lenyek kaki dgn stroller..)
3) Klu bley sediakan CHECKLIST awal2 before pegi (supaya xde yg tertinggal...nnt dekat sana mmg lost plak nk beli apa...orng ramai...)
4) Pakai ATTIRE yg sesuai & selesa (sluar , t-shirt + flat shoe..keadaaan panasss & sesak..)
5) Kene bertindak pantasss (xde time nk belek2 sana sini k...)
6) Anddd..toloongg jgn bersikap KIASU..orang lainnn pun nak bersopping jugaa..eheh


~ 23 - 24 April 2011 ~

Cukup laaa smp di sini...this entry tips especially for viewers yg drop by from Shopping & Sales blog... Sooooo...enjoy soppingggg.........(maybe this time klu pegi Chempaka kene tinggal laaa ngan Opahnyeee..eheheh)