Semalam manage to masak Daging Masak Hitam Simple favorite my hubby…selama ni ingat sangat laa susah + renyah nak prepare this dih..tapi rupa2 nya amatlaa senang + simple mimple…nanti memang bley repeat buat banyak kali..ehehe..
Just nk share resipi …
Daging Masak Hitam
Bahan-bahan
Daging Lembu (Agak2 dalam 1/2kg)
4-5 Ulas Bawang Putih (ditumbuk)
Bawang Goreng
1-2 Sudu besar Cili Blend
Gula
Garam
Cara-cara
Perap daging lembu (yang dipotong nipis2) dengan kicap + gula – minimum sejam
**klu pakai kicap manis di nasihatkan gula tak perlu letak banyak..
Panaskan minyak
Tumis Bawang Putih sampai naik bau
Masukkan cili blend dan tumis sampai pecah minyak
Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau
Tambah kan sedikit air
Masak sehingga daging empuk
Kemudian masukkan bawang goreng secukupnya (2-3 sudu besar)
Tambahkan garam / gula jika perlu…
**Dish ni lagi sedap klu pakai Bawang goreng yang di buat sendiri…
Selamat mencuba..!!
Semalam lepas prepare lupa nak snap pic dish ni…huhu…tapi search jugak dekat google…rupanya seiras dengan gamba nih…
2 comments:
Boleh try :)
Try liza..jgn x try,,,heheh
Post a Comment